17
10

Haridusasutuste toitlustuskorralduse konverents "Toitumisteadlik kool"


Toimumiskoht: Tartumaal Kambja vallas Tõrvandi Koolis (Tartu maakond, Kambja vald, Tõrvandi alevik, Ringtee 1a)
Toimumisaeg: 17. oktoober 2024 kell 10.00-16.00

Sihtgrupp:  Haridusasutuste juhid, õpetajad, majandusala juhatajad, haldusjuhid, köögijuhid, omavalitsusjuhid, hankespetsialistid, haridusametnikud ja spetsialistid, kes seisavad head haridusasutuste toitlustuskorralduse eest, lapsevanemad, õpilased, kõik huvilised.

Korraldajad: Tartumaa Omavalitsuste Liit ja Tartu Biotehnoloogia Park koostöös Tartumaa Arendusseltsiga.
Konverentsi kaasrahastab Euroopa Liit programmide EIT Food, LEADER ja  Interregi Balti mere programmi projektide "Circular FoodShift" ja “BSR Food Coalition” kaudu.

Konverentsi videosalvestised on leitavad Tartumaa Omavalitsuste Liidu Youtube'i kanalilt:
1. osa ettekanded,  2. osa kokkuvõtted.
Ettekannete slaididega saab tutvuda siin.

Konverentsi programm

9.30-10.00 Saabumine, hommikukohv

10.00 Tervitus ja avasõnad

  • Tõrvandi Kooli direktor Kristi Aria.
  • Elva vallavanem, Tartumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse aseesimees Priit Värv.

10.15-12.00 Ettekanded

  • „Miks on toitumine nii oluline?”. Sotsiaalministeeriumi rahvatervishoiu osakonna nõunik Ingrid Põldsaar jagab riigipoolset vaadet.
  • „Kool, kus toitutakse tervislikumalt” . Tartu Ülikooli rahvatervishoiu kaasprofessor Taavi Tillmann selgitab lahknevusi ideaal- ja keskmise toidu vahel ning kuidas koolitoidus seda vahet vähendada.
  • “Noorte toitumise põhitõed: mis juhtub kehas, kui söögikorrad on sassis?” Arstiteadusüliõpilane, Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi (EAÜS) teadliku toitumise projekti koordinaator Jesper Holter räägib noorte toitumise põhitõdedest.
  • "Laste söömisharjumuste toetamine koolis". Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist ja
    toitumisnõustaja Tuuli Taimur räägib, kuidas toetada koolis laste paremate
    söömisharjumuste toetamist - millised võimalused ja vastutus on selles kooli
    toitlustuskorraldusel ja puhvetil ning millised on toiduhariduse võimalused koolis.
  • Saame teada, milline on õpilaste vaade ja ootus kooli toitlustuskorraldusele.

12.00-13.00 Lõunapaus - heaolutund

13.00-15.00 Töötoad toimuvad samaaegselt, osalemine registreerumise alusel.

1️⃣ “Kuidas muuta lasteaia- ja koolikoka eriala atraktiivseks?”
Kogemusi jagavad lasteaia- ja koolitoiduedendaja Anne Kersna ja Tartu lasteaedade Rõõmumaa, Naerumaa ja Maarjamõisa lasteaia peakokk Roman Karpov.
Läbiviija Tartu Rakenduslik Kolledž.

Tartumaal puudub haridusasutuste kokkade järelkasv ja oleme selles osas juba kriitilises seisus - sellise kurva tulemuseni jõudsid Tartu maakonna haridusasutuste toitlustuse korralduse ja tooraine mahtude ning kohaliku tooraine kättesaadavuse uuringu läbiviijad.

Töötoas arutleme, miks kokatöö haridusasutuses ei ole noore jaoks esimene valik ja mida on selleks vaja, et koolikoka eriala populariseerida.

2️⃣ “Tankimisvahetunnist heaolutunniks – toiduhariduse algatused, mis loovad muutusi“
Kogemusi jagavad Melliste Kooli direktor Aile Kilgi ja Puhja Kooli direktor Päivi Märjamaa. 
Töötuba juhib Harald Lepisk, inspiratsioon.ee.

Koolitoit koolipäeva oluline osa, mis mõjutab meie lapsi olulisel määral – sellest sõltub lapse heaolu, keskendumine, meeleolu, õppimise edukus. Söögivahetund võib olla lihtsalt 15-minutiline paus kahe koolitunni vahel, ent see võib ka olla aeg, mil laps ja noor saab võtta aja, et meeldivas keskkonnas toitu nautida.

Töötoas jagame häid praktikaid ja arutleme selle üle,  kuidas kujundada söögivahetundi selliselt, et lisaks kõhu täitmisele kasvaks ka õpilaste heaolu laiemalt. 

3️⃣ “Laste ja noorte toitumisharjumuste muutmine - võimalused ja väljakutsed”
Arutlevad Tartu Lasteaed Kannike majandusjuhataja Erika Mühlberg, Parksepa Keskkooli 12. klassi õpilane Gloria Taaber,  Kambja Lasteaed Mesimumm direktor Terje Rüütel ja peakokk Ene Rüütli.
Töötuba juhib Tartumaa haridusasutuste tervisedenduse spetsialist Allan Hallik koos Astrid Hallikuga.

Laste ja noorte toitumisharjumuste muutmine nõuab loovust ja igakülgset koostööd. Isegi kui pakutav toit on maitsev ja tervist toetav, on väljakutseks leida tasakaal maitse, atraktiivsuse ja toiteväärtuse vahel, et muuta tervislik toitumine osaks igapäevaelust ja konkureerida samal ajal ebatervislike harjumuste ja toidukultuuriga.

Töötoas arutleme selle üle, kas ja kui palju peaks haridusasutus laste ja noorte toitumisharjumisi muutma ning milliseid võimalusi ning väljakutseid see endaga kaasa toob.

4️⃣ "Hoia, motiveeri ja innusta oma meeskonda!"

Kogemusi jagavad Elva Teenused juhataja Krista Loog ja Tõrvandi Kooli koolirestorani peakokk Siim Roomet.
Töötuba juhib Kambja valla abivallavanem Liis Rosin.

Toitlustusteenistuste töötajatest on lasteaedade ja koolides suur põud ning kui töötaja soovib lahkuda, siis on see tööandjale suur löök. Köögipersonali ei saa hoida ainult köögi- või toitlustusteenistuse juhataja. Kuna kokkade töö on hindamisel igal koolipäeval ja lasteaias suisa kolm korda päevas, siis seisavad toitlustusteenistuse töötajate motivatsiooni taga lapsevanemad, koolijuhid, omavalitsuste juhid ja spetsialistid ja muidugi köögijuhataja.

Töötoas arutame, et mida on vaja teha, et kokk ja köögipersonal tunneksid end motiveerituna ja hoituna. Mida saavad teha lapsevanem, koolijuht, omavalitsuse juht ja spetsialistid ning köögijuhataja?

5️⃣ “Mida muuta, et õpilased ei peaks enam puhvetisse minema?” 
Töötuba juhib arstiteadusüliõpilane, Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi teadliku toitumise projekti koordinaator 2022-2024 Anna Celine Kraus.

Millised on koolipere vajadused, mida praegu rahuldavad puhvet või koolilähedane pood? Kuidas saaksime neid vajadusi rahuldada viisil, mis aitaks paremini tagada häid toitumisharjumusi? Paneme pead kokku ja mõtleme välja praktilised soovitused olukorra parandamiseks.

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts on Eesti arstiteaduse tudengeid ühendav organisatsioon. Korraldame erinevaid koolitusi nii tulevastele arstidele kui ka inimestele väljaspool arstiteaduskonda, sh teadliku toitumise töötoad koolinoortele. Lisaks sellele osaleme aktiivselt aruteludes, mis puudutavad meie tervishoiu tulevikku. Leiame, et noorte kaasamine on ainuõige viis, kuidas hoida ühte riigi olulisemat sektorit pidevas arengus. Unistame sellest, et maailma kõige tervemad ja õnnelikumad inimesed elaksid Eestis!

15.00-15.15 Sirutus- ja kohvipaus

15.15-15.25 Üheminutilised  nopped töötubade tulemustest

15.25-15.45  "Toit - see on palju enamat kui kõhutäide". EBSi Ärieetikakeskuse juhataja, kaasprofessor PhD Mari Kooskora mõtiskleb toidu olemuse ja tähenduse üle - kust meie toit pärineb, kuidas see valmistatakse ning millist mõju avaldavad meie toiduga seotud valikud meie eludele, tervisele ja planeedile.

15.45-16.00 Konverentsi lõpetamine

REGISTREERIMISINFO

☑️ Konverents on registreeritud osalejatele tasuta.  

☑️ REGISTREERUMINE ON LÕPPENUD, kohad on täitunud.

Registreeringu tühistamine

Juhul kui osaleda ei ole võimalik, palume registreering tühistada kirjalikult hiljemalt 10. oktoobriks 2024 e-posti aadressil keiu@biopark.ee  

Tähelepanu!  Mitteosalemise ja registreeringu tühistamata jätmise korral on korraldajal õigus esitada arve osalustasu eest summas 50 eurot.


Lisainfo   Registreerimisinfo  
Kaidi Randpõld
Tartumaa Omavalitsuste Liit
arendusspetsialist
5326 8963
kaidi.randpold@tartumaa.ee
Keiu Käära  
Tartu Biotehnoloogia Park
projektijuht
522 1392
keiu@biopark.ee