Tartumaa haridusastuste toitlustusteenistuste töötajad külastasid Lääne-Virumaa kolleege

Uudis Toit ja tervis
22. august
Tartumaa viie omavalitsuse haridusasutuste 23 kokka külastasid 21. augustil Lääne-Virumaal haridusasutuste toitlustusteenistuse töötajate võrgustikku ehk “Kokkade maffiat”.   Vastuvõtjad, võrgustiku koordinaatorid Ave Holm (Sõmeru kooli tunnustatud kokk) ja Krista Männi (Viru-Nigula valla koolide toitlustusjuht) olid kokku seadnud sisuka külastusprogrammi nelja haridusasutusse.


Tutvuti Sõmeru Põhikooli, Haljala lasteaia Pesapuu, Vasta Mõisakooli ja Tamsalu Gümnaasiumiga, kus räägiti kokkade igapäevasest töökorraldusest, rõõmudest ja muredest, tutvustati kööke ja jagati “Kokkade maffia” koostööst kasvanud kasu.

“Kokkade maffia” koostöö algatas Lääne-Virumaa Omavalitsuste Liit, kuid  esimeste koolituste järgselt võtsid eestvedamise rolli Ave Holm ja Krista Männi, kes teevad seda silmade särades.   Tegevuse eesmärgiks on mitmekesise ja tervist toetavad toidu pakkumine maakonna haridusasutustes. 

“Kokkade maffia” partnerid on Lääne-Virumaa kõik kaheksa omavalitsust, sest laste toetamine läbi tervislike toiduvalikute on Lääne-Virumaa Omavalitsuste Liidus prioriteediks. Veel esitleti koostööpartnereid, kelleks on MTÜ Partnerid, hulgiladu “Kaupmees”, Rakvere Ametikooli, ANC Konsult–Ando ning kõik haridusasutused.

Väga tähtsal kohal on koostöö erinevate osapoolte vahel: kool, kodu, omavalitsus, omavalitsuste liit, toidukasvatajad ja –tootjad, hulgiladu. Kõikide haridusasutuste külastustest jäi kõlama “Kokkade maffia” koostöö tähtsus igapäevatöös, ühelt poolt saab küsida nõu ja jagada infot, teisalt pakub selline koos tegutsemine ka vaimset tuge, jagada rõõme ja muresid.  

Mida tehakse koostöös? Näiteks viidi  Lääne-Virumaa Omavalitsuste Liidu eestvedamisel läbi  haridusasutuste menüüde analüüs. Esimesel korral osutus selline tagasiside valusaks, sest oli vaja päris mitmeid muudatusi teha, kuid järgmised analüüsid on läinud lihtsamalt ja nüüd tunnetavad kokad sellest oma töös kasu.

Üheskoos käiakse õppereisidel ja ka kollektiivide siseselt on mitmeid töötajaid motiveerivaid ettevõtmisi, nagu teatrikülastused, kanuumatkad jmt. Kokad on kooli või lasteaia personali täisväärtuslikud liikmed.

216 õpilasega Sõmeru Põhikooli direktor Virge Ong rõhutas, et koolisöökla on kooli oma ning kiitis sisukat koostööd sööklajuhataja Ave Holmi ja tema tiimiga. Üheskoos on läbi mõeldud ka söögisaali sisustus, näiteks isutvad lapsed siin ümmarguse laua taga, mille läbimõõt on selline, et iga laps ulatub laua keskelt endale toitu tõstma.  

Palju tööd on eelarve planeerimisega, kuid omavalitsus katab siin tekkiva vahe ja toetab kiirelt, kui vajalik on uus köögiseade osta. Reedeti on koolis neli tundi, hommikuputru saavad kõik soovijad ilma eelneva registreerimata peale esimest tundi ning lisaks kooliperele toitlustatakse ka vallavalitsuse töötajaid. Sõmeru Põhikoolis tehakse koostööd koolisiseselt, omavalitsuse ja ka omavalitsuste liiduga.  

Haljala lasteaias Pesapuu direktor Riina Tamberg rääkis, et lasteaeda toitlustas varasemalt eraettevõte, kuid nüüd ollakse tagasi oma köögi juures. Muudatuse tulemusena saab kergemini pakkuda põnevaid toite rahvakalendripäevade tavade tutvustamiseks ning ka üldine toiduvalik on muutunud tervislikumaks. Lasteaias on tööl kaks võrdse taseme ja vastutusega kokka, mõlemad seisavad head ANC-laoprogrammiga töötamise eest. Ühel nädalal on üks kokk juhtiv ja teisel teine. Menüü analüüsiks on kaasatud 11-liikmeline meeskond, kuhu kuuluvad ka hoolekogu liikmed. Lasteaia eesmärk on igati toetada lapse isetegemist, samuti tutvustatakse järjekindlalt uusi toite ja koostisaineid. Lasteaed osales pilootprogrammis “Seikluste Laegas”. Direktor tõi välja, et lapse hoiakute ja suhtumise kujunemisel on kõige suurem eeskuju õpetaja.

85 õpilasega Vasta Mõisakool üllatas restoraniliku toiduväljapanekuga. Igapäevane koolilõuna tuuakse kohale kümneminutilise autosõidu kauguselt. Siin vastutab toitlustuse eest Krista Männi, kellel on pikaajaline restoranis töötamise kogemus. Kokku on Krista Männi hallata viis kööki, millest neljas valmistatakse toit kohapeal. Menüü koostatakse seitsmeks nädalaks ja sama menüü kordamisele ei lähe – põnevam on nii koostajale kui ka sööjatele ning saab arvestada hooaegadega.  Ka meie reisiseltskond jäi pakutud lõunasöögiga ülimalt rahule.

Ka siinne omavalitsus Viru-Nigula vald võttis 3,5 aastat tagasi toitlustuse korralduse eraettevõttelt üle. Vasta Mõisakooli direktor Silva Kiili selgitas, et neil on kogukonna kool, ka siinsed töötajad on kogukonnaliikmed ja pikaajalise staažiga. 

Tamsalu Gümnaasiumi toitlustamine kuulub Tapa valla hallatava allasutuse Tapa Valla Köök alla, mille juhataja on Katrin Aarna. Katrin tõi esile, et suur ootus on õpetajate toetusele, sest kui söögivahetunnis on vaja toitlustada ära sadu lapsi, siis köögipersonal ei jõua hoida samal ajal söögisaalis korda või julgustada lapsi toitu proovima. Oluline on, et nii õpetajad kui ka lapsevanemad muudaksid oma suhtumist koolilõunasse. 

Õppereisi saatsid Lääne-Virumaa Omavalitsuste Liidu spetsialistid rahvatervise spetsialist Pille Parra ja maakonna haridusasutuste tervisedenduse spetsialist Kerli Randalainen.

Päevakavaga saab tutvuda siin.

Lisainfo:

Kaidi Randpõld
arendusspetsialist
+372 5326 8963
kaidi.randpold@tartumaa.ee


Õppereisi rahastas Tartumaa Arendusselts LEADER programmi meetmest 3.3 Regionaalse ja rahvusvahelise koostöö edendamine.