Tartumaa toidusündmuste sari Tirin ergutab kaasa lööma järjepanu kahel aastal

Mitmekülgne toidusündmuste sari Tirin sai hoo sisse 2023. aasta juulis ja vältab 2024. aasta detsembrini, rulludes lahti mitmekümne eraldi sündmusena üle kogu maakonna. Sari kaasab erinevaid osapooli ning tutvustab Tartumaa toiduvaldkonna parimaid praktikaid. Tegevust jagub nii lastele, eakatele, peredele kui ka professionaalidele, sest sündmusi leidub igale maitsele: on nii koolitusi kui ka kohvikutepäevi, laatasid ja maitseväljasõite jpm.

Ajakava täieneb jooksvalt, sh lisanduvad ka lingid lisainfole. Vaata ka sündmusi kaardilt
AegSündmusKoht Pilet / osavõtutasu 
14. november  kell 10:00-14:00 Kokakool - toidud juustust ning sõir Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald 20.-
Registreeru: haridus@memu.ee 
Põllumajandusmuuseumi Kokakooli sari on hea võimalus mõnusas seltskonnas põnevaid retsepte katsetada, nippe jagada ja vahvaid toiduelamusi nautida. Oodatud on igas eas kokkamishuvilised. Igal kokkusaamisel on uus ja põnev temaatika. Praktilised oskused soodsa hinnaga!
03. detsember kell 11:00-13:00  Saame kokku leivatares - verivorstid ja kõrvits Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald 10.-
Registreeru: haridus@memu.ee
Põllumajandusmuuseumi kesknädala trehvnung „Saame kokku Leivatares“ on suurepärane võimalus veeta hommikupoolik vahvas seltskonnas. Üheskoos valmistatakse maitsvaid toite ning jagatakse nippe, kuidas põnevalt ja taskukohaselt kokata. Ühise laua taga nauditakse valmistatud toitu ning jagatakse muljeid. Peale kokkamist, ootab ees meisterdamine. Igal kokkusaamisel on eraldi nii toidu kui käsitöö teema. Töötuba on mõeldud eelkõige eakatele, kes tunnevad puudust suhtlemisest ja vahvatest ühistest tegemistest.          
5. detsember kell 10:00-14:00 Kokakool - verivorstid ja jõulumaiused Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald 20.-
Registreeru: haridus@memu.ee 
Põllumajandusmuuseumi Kokakooli sari on hea võimalus mõnusas seltskonnas põnevaid retsepte katsetada, nippe jagada ja vahvaid toiduelamusi nautida. Oodatud on igas eas kokkamishuvilised. Igal kokkusaamisel on uus ja põnev temaatika. Praktilised oskused soodsa hinnaga!
    

2024 toimunud
Aeg
Sündmus
Koht
Pilet / osavõtutasu
16.01
Saame kokku leivatares - toite kuldsest kõrvitsast
Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald
10.-
Põllumajandusmuuseumi kesknädala trehvnung „Saame kokku Leivatares“ on suurepärane võimalus veeta hommikupoolik vahvas seltskonnas. Üheskoos valmistatakse maitsvaid toite ning jagatakse nippe, kuidas põnevalt ja taskukohaselt kokata. Ühise laua taga nauditakse valmistatud toitu ning jagatakse muljeid. Peale kokkamist, ootab ees meisterdamine. Igal kokkusaamisel on eraldi nii toidu kui käsitöö teema. Töötuba on mõeldud eelkõige eakatele, kes tunnevad puudust suhtlemisest ja vahvatest ühistest tegemistest.
25.01
Kokakool - läätsetoidud ja moskva saiad
Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald
20.-
Põllumajandusmuuseumi Kokakooli sari on hea võimalus mõnusas seltskonnas põnevaid retsepte katsetada, nippe jagada ja vahvaid toiduelamusi nautida. Oodatud on igas eas kokkamishuvilised. Igal kokkusaamisel on uus ja põnev temaatika.
13.02 Saame kokku leivatares - pannkoogipäev  Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald  10.-
Põllumajandusmuuseumi kesknädala trehvnung „Saame kokku Leivatares“ on suurepärane võimalus veeta hommikupoolik vahvas seltskonnas. Üheskoos valmistatakse maitsvaid toite ning jagatakse nippe, kuidas põnevalt ja taskukohaselt kokata. Ühise laua taga nauditakse valmistatud toitu ning jagatakse muljeid. Peale kokkamist, ootab ees meisterdamine. Igal kokkusaamisel on eraldi nii toidu kui käsitöö teema. Töötuba on mõeldud eelkõige eakatele, kes tunnevad puudust suhtlemisest ja vahvatest ühistest tegemistest.      
12.-16.02Lotte kutsub sööma Tartu Lasteaed Lotte, Ida 8, Tartu   hommikusöök 2€
lõunasöök 3€
õhtuoode 2€
Eelregistreerimisega  
Nädala jooksul kutsusid Tartu Lasteaed Lotte ja Baltic Restaurants AS kõiki huvilisi Tartu Lasteaed Lotte maitsvat toitu sööma. Võimalus oli osa saada Lotte lasteaia hommiku-, lõuna- ja õhtumenüüst. Vaata fotosid siit ja videot siit.
8., 15., 22. ja 29.02, 07.03 Koolitus: Eritoitlustamine ja eritoidud menüüs Tartu Rakenduslik Kolledž, Kopli 1, Tartu   200.-
Kaasaegsed toitumissoovitused ja nende rakendamine eeldab, et toitlustajad teavad ning oskavad valmistada tervislikku ja tasakaalustatud toitu ning oskavad arvestada toitumisalaste erivajadustega.    
19.-23.02
Tartumaa Maitsed Turuhoones  Tartu Turuhoone, Tartu   Töötoad 40.-
20.02
21.02

Õhtusöök 69.-
Eesti Vabariigi aastapäeva eel sai Tartu turuhoones tutvuda nii uute kui juba ammu armsaks saanud Tartumaa maitsetega.
Kauplejad tutvustavad oma tooteid, saab maitsta eripartiisid ja juttu puhuda. On nii valmistoite kui ka põnevat toorainet, et ise kokata! Toimuvad töötoad, kus saab nippe ja õpetusi, kuidas katta maitsev ja tervislik pidulaud. Reede õhtul muutub turuhoone hubaseks restoraniks, kus pakutakse kohalikkust toorainest pidulikku viieroalist bufee õhtusööki. Vaata fotosid siit, videot siit ja loe artiklit!

Tartumaa Maitsete töötoad:
T 20.02 Tänapäevased magustoidud ja küpsetised
K 21.02 Kaunis suupistevaagen Eesti sünnipäevaks

R 23.02 Eesti õhtusöök:
Kohalikust värskest kalast, lihast ja köögiviljadest 5-roaline Eesti stiilis bufee õhtusöök Priit Toomitsa juhtimisel. Rahvast lõbustab ja Eesti muusikat mängib taustaks ning tantsuks raadio Ring FM DJ Simon Jay.
Priit Toomits, suur ja tõsine mees, toimetab täna peakokana Mood restoranis. Tema käe all on töötanud restoranid Teletorn Tallinnas, Atlantis Tartus, Ammende Villa Pärnus, Karl Friedrich ning Novell Tallinnas. Lisaks karjäärile Eestis, on Priit jõudnud omandada kogemusi Saksamaa, Londoni, Norra, Islandi ja Venemaa erinevates restoranides. Toomitsal on ette näidata muljetavaldav tiitlitekomplekt BBQ ja lihateemalistelt võistlustelt. Toomits peab peakokana oluliseks olla pidevalt kursis uute maitsetega ning tema hinnangul tuleb õige ja originaalse maitse tabamiseks minna selle maitse juurte juurde. Seejärel leida kooslusi, millega isikupärastada oma menüü. Ta kasutab kodumaist ja ka välismaist toorainet, olulisim on tooraine kvaliteet. Liha on Priidule kõige südamelähedasem.
22.02 Kokakool - toidud odrajahust ja odratangudest   Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald     20.-  
Põllumajandusmuuseumi Kokakooli sari on hea võimalus mõnusas seltskonnas põnevaid retsepte katsetada, nippe jagada ja vahvaid toiduelamusi nautida. Oodatud on igas eas kokkamishuvilised. Igal kokkusaamisel on uus ja põnev temaatika. Praktilised oskused soodsa hinnaga! Vaata varasemaid pilte siit ja videot siit!       
23.02
Lossiõhtusöök Alatskivi lossi restoran, Peipsiääre vald 85.-
Registreeru: alatskivi@lossirestoran.eu 
Viiest kvaliteetsest joogikoolitusega õhtusöökist sarja teises osas tutvustatakse osalejatele taas erinevaid kohalikke maitseid, nii toitu kui veine. Seekord seotakse imeliseid maitsed GMP peakoka Koit Uustalu poolt kohaliku Hirveaia Veinikeldri rüübedega. Õhtusöök on viiekäiguline. Saadud teadmised abistavad osalejatel arendada oma maitseid ja rakendada neid igapäevatöös näiteks oma toitlustusettevõtte menüüde väljatöötamisel. Vaata videot eelmise aasta õhtusöögist!        
  12.03     Saame kokku leivatares - kohupiimatoidud   Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald  10.-  
Põllumajandusmuuseumi kesknädala trehvnung „Saame kokku Leivatares“ on suurepärane võimalus veeta hommikupoolik vahvas seltskonnas. Üheskoos valmistatakse maitsvaid toite ning jagatakse nippe, kuidas põnevalt ja taskukohaselt kokata. Ühise laua taga nauditakse valmistatud toitu ning jagatakse muljeid. Peale kokkamist, ootab ees meisterdamine. Igal kokkusaamisel on eraldi nii toidu kui käsitöö teema. Töötuba on mõeldud eelkõige eakatele, kes tunnevad puudust suhtlemisest ja vahvatest ühistest tegemistest.              
 17.03 Päevane maitserännak Sibulateel   Bussireis:
Tartu Vanemuise esine parkla-Peipsiääre vald-Tartu  
JÄI ÄRA! 69.-
Koos reisisaatjaga võetakse ette maitsetuur läbi Sibulatee, aga lisaks kohtume toredate kohalikega ning saame aimu nii vanausulistest kui baltisaksa ajaloost meie kandis. Samovarimaja Varnjas - imetleme samovaride kollektsiooni, joome ivan tšaid ja sööme sibulapirukat; Peipsimaa Pärimuskeskust Kolkjas - uudistame sigurimuuseumi ja proovime sigurikooki ja -kohvi; Alatskivi loss - vaatame üle kuidas mõisnik omal ajal põllumajandusega raha teenis; võtame ka ühe lossi restoranile iseloomuliku ampsu; Alatskivi Mõisamaitsed - degusteerime kohalikke veine koos suupistetega.
Väljasõit Tartust on kell 9 (Vanemuise eest parklast), tagasi Tartus oleme umbes kell 16.30. Tartust Tartuni on kaasas ka reisisaatja, kes Sibulatee piirkonda tutvustab. Maitserännak toimub, kui 10. märtsiks on pileti ostnud vähemalt 8 osalejat (kui peaks juhtuma, et miinimum osalejate arv täis ei tule, kantakse piletiostjatele raha tagasi). Maksimaalne osalejate arv 20.        
21.03Kokakool - punapeet iga toidu sisse Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald       20.-    
Põllumajandusmuuseumi Kokakooli sari on hea võimalus mõnusas seltskonnas põnevaid retsepte katsetada, nippe jagada ja vahvaid toiduelamusi nautida. Oodatud on igas eas kokkamishuvilised. Igal kokkusaamisel on uus ja põnev temaatika. Praktilised oskused soodsa hinnaga! Vaata varasemaid pilte siit ja videot siit!          
06.04Lossiõhtusöök - Toidukultuur Sibulateel Alatskivi lossi restoran, Peipsiääre vald 95.- 
Viiest kvaliteetsest joogikoolitusega õhtusöökist sarja kolmandas osas tutvustatakse osalejatele taas erinevaid kohalikke maitseid, nii toitu kui veine. Õhtusöök on viiekäiguline. Saadud teadmised abistavad osalejatel arendada oma maitseid ja rakendada neid igapäevatöös näiteks oma toitlustusettevõtte menüüde väljatöötamisel. Vaata videot esimesest õhtusöögist!
11.04Herr Rabarber kutsub perma-aeda Tartu Lasteaed Lotte, Ida 8, Tartu    tasuta 
Tule ja vaata Tartu Lotte lasteaeda ja tutvu permakultuuriga!
Tartu Lotte lasteaias on mõnus kasvada nii lastel kui toidutaimedel. Igal rühmal on oma permakultuuri peenrakast, mis ootavad huvilisi permakultuuriga tutvuma ja kevadisi hooldustöid tegema. Peenrast astub välja laste lemmik Herr Rabarber, kellle eestvedamisel pistame peenrasse toidutaimi kasvama ja õpime, kuidas loodus neile kasvamiseks jõudu annab.
16.04  Saame kokku leivatares - toidud odrajahust ja odratangudest
Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald  10.- 
Põllumajandusmuuseumi kesknädala trehvnung „Saame kokku Leivatares“ on suurepärane võimalus veeta hommikupoolik vahvas seltskonnas. Üheskoos valmistatakse maitsvaid toite ning jagatakse nippe, kuidas põnevalt ja taskukohaselt kokata. Ühise laua taga nauditakse valmistatud toitu ning jagatakse muljeid. Peale kokkamist, ootab ees meisterdamine. Igal kokkusaamisel on eraldi nii toidu kui käsitöö teema. Töötuba on mõeldud eelkõige eakatele, kes tunnevad puudust suhtlemisest ja vahvatest ühistest tegemistest.                    
 15.-28.04Elva  Maitsete Nädal Elva linn, Puhja, toitlustuskohad üle terve Elva valla 
Restoranid ja kohvikud üle Elva valla ootavad külla. Elva maitsete nädala raames pakuvad toidukohad erimenüüsid ja muid põnevaid eripakkumisi, mis on loodud spetsiaalselt sündmusnädala jaoks. Maitsete nädala peamine eesmärk on ka turismi madalhooajal kutsuda inimesi Elva valda külastama. Avastamist jagub nii kohalikele kui ka külalistele kaugemalt. Kõikidelt külastajatelt kogutakse ka tagasisidet maitseelamuste kohta ning vastanute vahel loositakse välja auhindu. Samuti saavad pärjatud kõige populaarsemad ja positiivsemat tagasisidet saanud toidukohad.
Eripakkumised ja -menüüd panid välja:
Elva Keegel ja Resto, Käsu Hans, Kooki tahad?, Indochina, Toidukiosk Vana Vaksal, Komorebi, Kataköök, Porgand Resto
Vaata galeriid ja videot!
 11.05 Sibulatee KALApuhvetite päev Peipsiääre vald  
Kala, Peipsi kala! Sibulatee õued ja aiad avasidoma uksed ja väravad, et pakkuda külalistele kohalikke maitseid ning kus menüüs troonib kohalik Peipsi kala! Sibulatee KALApuhvetite päev leidis sel aastal aset peale suure paastu lõppu. Vaata galeriid ja videot, samuti ka videot eelmise aasta KALApuhvetite päevast! Loe ka pressiteadet ja artiklit!
 14.05Saame kokku leivatares - kotletid ja rummikook Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald   10.-  
Põllumajandusmuuseumi kesknädala trehvnung „Saame kokku Leivatares“ on suurepärane võimalus veeta hommikupoolik vahvas seltskonnas. Üheskoos valmistatakse maitsvaid toite ning jagatakse nippe, kuidas põnevalt ja taskukohaselt kokata. Ühise laua taga nauditakse valmistatud toitu ning jagatakse muljeid. Peale kokkamist, ootab ees meisterdamine. Igal kokkusaamisel on eraldi nii toidu kui käsitöö teema. Töötuba on mõeldud eelkõige eakatele, kes tunnevad puudust suhtlemisest ja vahvatest ühistest tegemistest.          
 16.05 Kevadlaat: pajast punusse ja purki Tartu Pääsupesa Lasteaed, Sõpruse pst. 12, Tartu  tasuta 
Pääsupesa võlumaailmas toimuv kevadlaat propageerib tervislikku ja keskkonnasäästlikku eluviisi. Tegevusi jagus kõikidele: sai lustida, meisterdada, musitseerida, sportida, nautida kontserti, osta õnneloosi, külastada kohvikuid ja müügipunkte. Pakuti ühiselt valmistatud sooja suppi, mida sai kohe tarbida või purgiga kaasa osta. Hoiame ühiselt loodust ja taaskasutame! Pääsupesalased hoolivad ja annetavad 50% laadal saadud tulust heategevusorganisatsioonile Minu Unistuste Päev. Ülejäänud tulu läheb meie laste jaoks - soov on soetada oma lõkkease, kasvuhoone või kööginurk. Vaata galeriid ja videot, loe ka pressiteadet ja artiklit.
19.05Luke mõisa avaüritus koos kohvikute päevaga   Luke mõis, Nõo vald  tasuta
Imelisel maikuisel pühapäeval toimuva kohvikutepäevaga avati Luke mõisa suvine hooaeg. Päeva tõid vaheldust õnneloos, muusikalised vahepalad ja erinevad tegevused nii lastele kui looduse nautijatele. Mõisapargis oli avatud lähipiirkonna erinevad ja omanäolised kohvikud, kus sai maitsta kohalike perenaiste retseptivaramust pärit hoole ja armastusega valminud hõrgutisi. Vaata galeriid ja videot, loe ka pressiteadet ja artiklit.
23.06 Tordioksjon Luunja Jõesadam, Luunja tasuta 
Iga aasta viib Luunja Maanaiste Selts Luunja jaanitulel läbi tordioksjoni. Sel aastal toimub jaaniõhtu Luunja jõesadamas ning tordioksjoni korraldusel lööb kaasa ka Kavastu Maanaiste Selts. Maanaiste seltside naised küpsetasid sel aastal 26 erinevat hõrgutist, mis jaaniõhtul oksjoni korras, heategevuse eesmärgil maha müüdi. Loe ka pressiteadet ja vaata fotogaleriid.
11.08Maitsva toidu tee Suurekivi ristist Roiuni, Kastre vald 
Tartust umbes 15 minutit autosõitu ja oledki kohal, et teha Kastre vallas ligi 8 kilomeetri pikkune maitserännak Suurekivi ristist kuni Sillaotsa koolini või vastupidi. Oma kodu väravad ja mõnel pool ka uksed avavad erinevad kodukohvikud, et pakkuda võrratuid kohalikke maitseid. Valikus on nii soolast kui magusat, pehmet ja krõbedat.
Mõnes kohas võib roogade kõrvale kuulda muusikat, teises kohas saab peremehega juttu puhuda ja kolmandas kohas lapsed mänguväljakul lustida. Mis kodukohvikutes täpsemalt toimub, tule uuri ise järgi ja võta sõbrad ka kaasa!  Vaata galeriid ja loe ka artiklit!      
11.08 Avatud Aiad – Kambja valla kodukohvikute ja kogukondade päev Kambja vald, kaart mobiilis   
“Avatud aiad” on kogukonnapäev, mil avatakse oma asutuste uksed, koduaiad, hoovid, rõdud ja südamed, et jagada kogu ilmaga oma toidutegemise rõõmu! Oma uksed avavad 22 kodukohvikut, maitsva toidu ja põneva programmiga!
Lisainfo: Kuldar Lepik, kuustemeesselts@gmail.com, tel 5123093      
 7.09Sibulatee puhvetite päev Peipsiääre vald  
Avatud aiad ja hoovid, hoole ja armastusega valmiv kohalik toit, toredad kohtumised ja kultuuriprogramm.

Septembri keskel avavad kohalikud uksed oma armsatesse kodudesse ja pakuvad parimaid põlvest põlve edasi antud retsepte. See on päev täis rõõmu, head kohalikku toitu ning erinevaid kohtumisi vanade sõprade ja huvitavate kohalike inimestega. Kohalikud avavad oma õued ja aiad, keedavad ja küpsetavad, koristavad ja ehitavad. Külalislahked puhvetid avavad oma uksed Varnjast Rannani ja Haavakivi külast Nina külani. Puhvetid on avatud kell 11-18, pea kõigis puhvetites on tegevusi lastele ja lisaks kõhutäiele ka midagi teistele meeltele (näituseid, esinemisi). Loe ka pressiteadet ja vaata Facebooki üritust.

10.09Saame kokku leivatares -  Pirukad ja lumepallisupp Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald   10.-    
Põllumajandusmuuseumi kesknädala trehvnung „Saame kokku Leivatares“ on suurepärane võimalus veeta hommikupoolik vahvas seltskonnas. Üheskoos valmistatakse maitsvaid toite ning jagatakse nippe, kuidas põnevalt ja taskukohaselt kokata. Ühise laua taga nauditakse valmistatud toitu ning jagatakse muljeid. Peale kokkamist, ootab ees meisterdamine. Igal kokkusaamisel on eraldi nii toidu kui käsitöö teema. Töötuba on mõeldud eelkõige eakatele, kes tunnevad puudust suhtlemisest ja vahvatest ühistest tegemistest.        
 14.09Ülenurme Sügisnäitus ja Tõuloom 2024 Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald  Tavapilet 5.-
Perepilet 12.-
kuni 8.a lapsed tasuta 
Eesti Põllumajandusmuuseum oli taas uhkete tõuloomade päralt! Toimus 33. korda traditsiooniline üritus Ülenurme Sügislaat ja Tõuloom 2024!
Areenile tulid Eesti uhkeimad veised, hobused, lambad, vutid, küülikud. Ka ei puudunud areenilt publiku poolt armastatud käsitsilüpsi võistlus, kus osavaimad lüpsjad näitasid ühe minuti jooksul oma oskusi. Põnevust pakkus lammaste käsitsi pügamise demo ning päeva lõpetas areenil kõige lemmikuma looma valimine plaksumeetriga publiku poolt. Ülenurme Sügislaadal pakkusid kauplejad ehedat käsitööd, maitsvaid talutooteid, istikuid ja põnevaid sügisande. Esines Nedsaja Küla Bänd, päeva juhtis Artur Raidmets.
Üritus Facebook'is. Vaata galeriid siit, eelmise aasta videot siit ja loe ka pressiteadet ja artiklit!         
14.09 Kavastu Uhhaa- ja Kalapidu Kavastu, Luunja vald  TASUTA
Kavastu Uhhaa- ja Kalapidu algas Kavastu mõisapargis uhhaade keetmise võistlusega. Võistkondi hindas professionaalne žürii - sealhulgas nii serveerimist, välimust kui ka maitset. Võistlusel said osaleda kolmeliikmelised eelregistreeritud võistkonnad ja võistlus oli ajalised piiratud. Võistlejatele anti korraldajate poolt kalakomplekt ja lõkketegemiseks vajalikud küttepuud.
Lisaks uhhaade võistlusele toimusid mitmed kalastusteemalised ja vee-elustikku tutvustavad töötoad kõigile vanusegruppidele. Meeleolu lõid ja peotuju kerisid ülesse muusikud. Avatud olu ainulaadne Kavastu parv. Vaata galeriid siit, eelmise aasta videot siit ja loe ka pressiteadet ja artiklit
19.09  Kokakool - heeringatoidud ja rummikoogid   Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald  20.-
Põllumajandusmuuseumi Kokakooli sari on hea võimalus mõnusas seltskonnas põnevaid retsepte katsetada, nippe jagada ja vahvaid toiduelamusi nautida. Oodatud on igas eas kokkamishuvilised. Igal kokkusaamisel on uus ja põnev temaatika. Praktilised oskused soodsa hinnaga! Üritus Facebook'is.        
21.09 Lossiõhtusöök "Metsade maitsed" - Toidukultuur Sibulateel   Alatskivi lossi restoran, Peipsiääre vald  85.-
Neljas Alatskivi lossi õhtusöök tõi lauale meie metsade maitsed ning veinid Ramon Bilbao ja Mar de Frades ‘e keldritest. Menüü pani kokku ja kööki juhendas sel õhtul külaliskokk Koit Uustalu. Kuidas meie toit ja kauged veinid kokku kõlasid? Kindlasti väga maitsvalt!
Viiest kvaliteetse joogikoolitusega õhtusöögist koosnevas sarjas tutvustatakse osalejatele erinevaid kohalikke maitseid, nii toitu kui veine. Kuna iga õhtusöök on uudne ja erinev, pakutakse osavõtjatele igal korral erakordset kogemust. Saadud teadmised abistavad osalejatel arendada oma maitseid ja rakendada neid igapäevatöös näiteks oma toitlustusettevõtte menüüde väljatöötamisel.       
30.09-05.10  Avatud söögisaalid Elva vallas  Elva Gümnaasium, Rannu Kool, Konguta Kool, Puhja Kool, Palupera Kool, Rõngu KeskkoolEtte registreerimisel
3.-
kohapeal kassas
Nädala jooksul said kõik huvilised külastada Elva Valla söögisaale, kus pakutakse neile koolilõunat. See toob inimesi lähemale koolilõunale ning kummutab müüte, mis kaasnevad vanadest aegadest, kus koolitoit oli halb. Avatud söögisaalide nädal tipnes perepäevaga, toidu teemalisi tegevusi leidis sealt nii lastele kui suurtele - õpitubadest kuni teatrini välja. Vaata galeriid siit ja videot siit, loe ka pressiteadet ja artiklit!
 05.10Looduslodja jõhvikaretk Emajõe suursoo, Kantsi-Praaga-Kantsi 12-25€  
Jõhvikaretke alustame ja lõpetame RMK Kantsi lõkkekoha juurest. Seilame läbi ürgse Emajõe Suursoo sügisest jõge mööda allavoolu, piilume Peipsi järve ja seejärel lähme ainukesse vaid veeteed pidi ligipääsetavasse mandrikülasse Praagasse talveks vajalikke vitamiine korjama. Pardal on loodusgiid, kes räägib laevast ja kaldapealsest. Lodjal pakutakse teed ja kohvi, kaasa võib võtta oma piknikukraami. Kindlasti kaasa marjakorvid ning jalga panna kõrgema säärega kummikud! Vaata galeriid siit ja videot siit!
08.10 Saame kokku leivatares - võileivatort ja smuuti Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald 10.-
Põllumajandusmuuseumi kesknädala trehvnung „Saame kokku Leivatares“ on suurepärane võimalus veeta hommikupoolik vahvas seltskonnas. Üheskoos valmistatakse maitsvaid toite ning jagatakse nippe, kuidas põnevalt ja taskukohaselt kokata. Ühise laua taga nauditakse valmistatud toitu ning jagatakse muljeid. Peale kokkamist, ootab ees meisterdamine. Igal kokkusaamisel on eraldi nii toidu kui käsitöö teema. Töötuba on mõeldud eelkõige eakatele, kes tunnevad puudust suhtlemisest ja vahvatest ühistest tegemistest.       
17.10  Kokakool - tatra- ja toortatratoidud  Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald 20.-
Põllumajandusmuuseumi Kokakooli sari on hea võimalus mõnusas seltskonnas põnevaid retsepte katsetada, nippe jagada ja vahvaid toiduelamusi nautida. Oodatud on igas eas kokkamishuvilised. Igal kokkusaamisel on uus ja põnev temaatika. Praktilised oskused soodsa hinnaga! Üritus Facebook'is.
01.11 Lossiõhtusöök  Alatskivi lossi restoran, Peipsiääre vald    85.-
Viiest kvaliteetsest joogikoolitusega õhtusöökist sarja viimases osas tutvustatakse osalejatele taas erinevaid kohalikke maitseid, nii toitu kui veine. Koostöös Villa Sandi ja Borgo Conventi veinimajadega, kelle esindajaks on Hr. Jacopo Baghin ja kokk Arvo Sulu kokakunstiga on kokku pandud imeline joogikaart ja suurepärane menüü. Õhtusöök on viiekäiguline. Saadud teadmised abistavad osalejatel arendada oma maitseid ja rakendada neid igapäevatöös näiteks oma toitlustusettevõtte menüüde väljatöötamisel. Vaata videot eelmise aasta õhtusöögist!              
 05.11 Saame kokku leivatares - sõir ja rummisaiakesed  Eesti Põllumajandusmuuseum, Ülenurme, Kambja vald   10.-
Põllumajandusmuuseumi kesknädala trehvnung „Saame kokku Leivatares“ on suurepärane võimalus veeta hommikupoolik vahvas seltskonnas. Üheskoos valmistatakse maitsvaid toite ning jagatakse nippe, kuidas põnevalt ja taskukohaselt kokata. Ühise laua taga nauditakse valmistatud toitu ning jagatakse muljeid. Peale kokkamist, ootab ees meisterdamine. Igal kokkusaamisel on eraldi nii toidu kui käsitöö teema. Töötuba on mõeldud eelkõige eakatele, kes tunnevad puudust suhtlemisest ja vahvatest ühistest tegemistest.       
    

Tartumaa Arendusseltsi korraldatav Tartumaa toidusündmuste sari Tirin on osa Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluvast Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammist, korraldust toetavad Leader tegevusgrupid.


Armastus käib Tartumaa kaudu!

Lisainfo:
Katri Kuusk
Tartumaa toiduvõrgustiku koordinaator
Tartumaa Arendusselts
+372 5358 4035
katri@tas.ee